Pitaja, pitahaja arba drakono vaisius – Amerikos kaktusų vaisius. Kelios panašios kaktusų rūšys subrandina panašius vaisius, todėl tas pats pavadinimas gali būti taikomas kiek skirtingiems vaisiams. Šie kaktusai dėl vaisių auginami pietryčių Azijoje, Indijoje, JAV, Karibuose, Australijoje ir kituose tropiniuose bei subtropiniuose regionuose. Drakono vaisius dažnai įvardinamas kaip supermaistas.

Pitajos tekstūra tam tikra prasme primena kivį, nes vaisiaus viduje yra daug juodų traškių sėklelių. Drakono vaisiams būdingą raudoną spalvą lemia juose esantys pigmentai, tarp kurių yra ir betanino. Betaninas suteikia raudonio ir burokėliams. Vaisius naudojamas įvairių patiekalų, sulčių gamybai, taip pat gaminant įvairius alkoholinius gėrimus, pavyzdžiui, vadinamąjį drakono kraujo punšą.

Šimtas gramų džiovinto drakono vaisiaus aprūpina organizmą 264 kilokalorijomis. 82 procentus naudingųjų medžiagų sudaro angliavandeniai, 4 procentus – baltymai, 11 procentų – vitaminas C, kalcis ir kitos medžiagos. Pitajos sėklose gausu riebalų rūgščių. Vaisiuje yra karoteno, todėl valgydami drakono vaisius galite tikėtis sustiprinti savo regą. Pitajose esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą, o kalcis – kaulus ir dantis. Valgydami pitajas gaunate geležies, kuri susijusi su gera raudonųjų kraujo kūnelių būkle. Vaisiuose esantis fosforas skatina audinių ir ląstelių augimą. Pitajose aptinkami antioksidantai saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.

Moksliniai tyrimai su gyvūnais atskleidė teigiamą vaisiaus poveikį 2-ojo tipo diabetui. Žinoma, tyrimo duomenis dar reikėtų tikslinti, tačiau sergantieji diabetu tikrai galėtų pasilepinti šiuo gardžiu vaisiumi. Kiti mokslininkai tikrina, ar vaisiaus naudojimas gali būti siejamas su insulino atsparumo gerėjimu ir kepenų riebalų mažinimu. 2014 metais žurnale „Electronic Journal of Biotechnology“ pristatytas tyrimas, kuriame kalbama apie teigiamą vaisiaus poveikį žarnyno bakterijoms. Tam tikros drakono vaisiuje esančios medžiagos gali paskatinti gerųjų žarnyno bakterijų augimą. Taip pagerėja virškinimas, apetitas, organizmas tampa atsparesnis infekcijoms, žmogus jaučia energijos antplūdį.

Nuostabu tai, kad galima panaudoti visas vaisiaus dalis. Nors valgant vaisių jo odelė paprastai nulupama dėl kartoko skonio, jos nebūtina išmesti. Ji puikiai tinka salotoms pagardinti. Maisto industrijoje yra mėginimų iš drakono vaisiaus odelės gaminti natūralius maistinius dažus. Moterys jau išmėgino įvairias veido kaukes, kurių sudėtyje taip pat yra pitajos odelės. Jei mėgstate intensyvaus skonio arbatas, džiovinkite odelę arbatai.

Domėjimasis drakono vaisiumi yra susijęs ne tik su išties įspūdinga jo išvaizda. Kai mokslo pasaulis pastebėjo, kad pitajose gausu tiek daug naudingųjų medžiagų, imta vaisių naudoti dažniau. Tiesa, reikėtų paminėti, kad retais atvejais pasitaiko alerginių reakcijų į vaisių, todėl prieš naudodami jį turėtumėte išmėginti nedideliais kiekiais arba pasikonsultuoti su savo alergologu. Statistika rodo, jog vaisiui dažniau alergiškos būtent moterys.

Kai tik pasirodo nauji Iki leidiniai, skubėkite užmesti akį į nuolaidas, taikomas drakono vaisiams. Drakono vaisius nėra pigus, tačiau akcijos metu galite įsigyti bent keletą vaisių paragavimui ar vienam kuklesniam desertui. Vaisiai turėtų ypatingai sudominti vaikus, nes unikali jų išvaizda yra gana žaisminga, o tarp dantų traškančios sėklelės valgymą pavers žaidimu. Išmėginkite pitajas – tikrai nesigailėsite.

By clmtr

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *